Documentaire “Liefde voor leeuwen – van Aleppo tot Nijeberkoop”

3 maart 2020
Timo Brinkman

Documentaire ‘Liefde voor leeuwen – van Aleppo tot Nijeberkoop’

Uitgehongerd en met de dood in de ogen worden twee jonge tijgers uit een gebombardeerd pretpark in Aleppo gehaald. Na een lange reis kunnen ze bijkomen bij Felida in Nijeberkoop. Ook twee verstoten leeuwenwelpen uit een verwaarloosde dierentuin in Bulgarije krijgen er een thuis. De Fryslân DOK ‘Liefde voor leeuwen – van Aleppo tot Nijeberkoop’ geeft een blik tussen de tralies door van opvangcentrum Felida.

In 1992 werd het centrum opgericht door Arno van der Valk. Inmiddels is het overgenomen door de stichting Viervoeters en wil Felida een ‘special care’ centrum worden voor leeuwen, tijgers en andere katachtigen. De medewerkers proberen de getraumatiseerde roofdieren weer zo gezond te maken, dat ze uitgezet kunnen worden in een reservaat in Afrika. En als dat niet lukt, blijven ze bij Felida.

Programmamaker Timo Brinkman volgt voor Fryslân DOK verzorger Juno van Zon die, soms met gevaar voor eigen leven, in het buitenland dieren redt. Intussen probeert locatiemanager Simone Schuls in Nijeberkoop een nieuwe opvang te realiseren met betere faciliteiten. Wat drijft hen in de liefde voor deze – niet altijd even lieve – leeuwen?

www.vier-voeters.nl  – www.felidabigcats.org

foto: VIER VOETERS I Jeanine Noordermeer

https://youtu.be/VWd8W0jG_rI